Trapleuningen makkelijk te buigen geschikt voor iedere trap


In Nederland en Belgie zijn veel trappen voorzien van een trapleuning die aan de muur is gemonteerd. Deze trapleuningen hebben meestal een ronde vorm en zijn gebogen modellen. Heel vaak krijgen wij de vraag welk model trapleuning heb ik nodig. Dit is door ons moeilijk uit te leggen omdat de krommingen in de leuningen bij veel trappen niet gelijk zijn.

 

Wij zijn hierdoor opzoek gegaan naar een product waarmee we deze problemen goed konden oplossen, zodat iedereen eenvoudig een trapleuning kan kopen die makkelijk te monteren is en geschikt is voor de meeste trappen.

 

Waarom de "Kant en Klare" trapleuning

 

  • De lengte van 120cm voor zeer voordelige verzendkosten, ook naar Belgie.
  • Vaste en buigbare modellen voor het samenstellen en geschikt voor iedere situatie.
  • Afgewerk in 6 moderne kleuren dus geen gedoe met schilderen en voor ieder interieur.
  • Kunststof uitvoering dus eenvoudig schoon te houden en geschikt voor veel situaties.
  • Bestaande leuningdrager en gaten in de muur te gebruiken dus makkelijk uitwisselen.

 

Hoe kan je de trapleuning in de goede vorm samenstellen.

 

STAP 1 Meet de totale lengte van de gebogen delen en rechte delen.

Dit kun je doen door de zijkant van de trapboom hiervoor te gebruiken. De trapboom is het houten deel wat aan de muur zit gemonteerd waar de traptreden aan vast zitten. Vervolgens meet je met behulp van een kort stukje hout waar de bocht in de leuning begint.

Opmeten trapboom met een rolmaat Trapboom bocht bekijken door houtje

 

STAP 2 Stel de leuning samen

Je hebt schuin gemeten een lengte van 164cm. Het gebogen deel is 130cm is en het rechte deel is 34cm. Je hebt dan nodig 1 complete set van 120-180cm enkele bocht. Bestaande uit een 120cm buigbaar deel, een 60cm niet buigbaar model, steuntjes, einddopjes en een ring met een koppelpennetje. zie de afbeelding hieronder.

Overzichts foto van de benodigde onderdelen

 

 

STAP 3 Als je de leuning gaat monteren.

De kromming die de leuning nodig heeft kun je heel makkelijk aanbrengen door de leuning op de rand van de trap boom te leggen en vervolgens de leuning met de nodige kracht handmatig in de vorm van de trapboom te buigen.

Trapleuning eenvoudig buigen naar de trapboom

 

STAP 4 De buigbare delen op de goede lengte zagen.

Als je de buigbare stukken hebt gebogen teken je met een viltstift af waar van de leuning moet worden afgezaagd. Hiervoor heb je een beugelzaag nodig die geschikt is voor het zagen van aluminium omdat binnenin de trapleuning een aluminium buis zit. Met een gewonen handzaag zal dit namelijk moeilijk gaan.

Trapleuning aftekenen voor het zagen Trapleuning zagen met een aluminium zaag

 

STAP 5 Het in elkaar draaien en koppelen van de leuningen.

Als je het eerste deel hebt gebogen koppel je hieraan het 2e deel. Dit doe je met behulp van een kunststof pen. Aan de uiteinden van trapleuning zit een schroefdraad in de aluminium buis waar je de kuststof pen indraaid. Vervolgens plaats je over de pen een kuststof ring, deze ring zorgt voor een mooie strakke en gladde aansluiting. Op deze manier stel je de volledige trapleuning samen.

Kunststof koppel pen in de trapleuning draaien Koppel ring plaatsen op de trapleuning Trapleuningen aan elkaar koppelen

 

STAP 6 Het aftekenen van de gaten voor de leuningdragers.

Als je nieuwe dragers erbij hebt gekocht dan zal je nu eerst moeten aftekenen waar deze leuningdragers komen. Als je dragers hebt met meerdere muur schroeven, gebruik dan eerst 1 schroefgat zodat je deze nog iets kunt draaien in de juiste schuinte. (Tip Monteer eerst de 2 buitenste dragers, vervolgens leg je de leuning op deze dragers en zet je deze vast met een tyrep bandje) 

Nu kun je de 2e en 3e schroef in de muurdrager aanbrengen en vervolgens de leuning van onderuit aan de drager vast schroeven. Voor makkelijk vast schroeven is het handiger om dit gaatje eerst met een 1mm staalboortje voor te boren.

Trapleuning drager aftekenen Trapleuning drager monteren Trapleuningen monteren

 

STAP 7 De resterende leunigdrager monteren. Als de 2 leuningdragers aan de buitenkanten gemonteerd zitten, dan kun je de tussenruimte gelijkmatig verdelen over de resterende lengte. Advies voor de buigbare delen de tussenafstand niet groter maken dan 60 cm.

Complete trapleuning set zwart